Castello Monaci Acante Fiano Salentino IGT

Proefnotitie

Strogeel van kleur. Ananas, peer en honing komen je tegemoet in de neus. Fluweelzachte levendige smaak met veel fruit. Met een toets
van hazelnoot in de afdronk.

Specificaties

Wijnhuis Castello Monaci | Slow Wine
Land van herkomst Italië
Streek Puglia
Sluiting Kurk
Druif fiano (100 %)
Categorieën Slow Wine
Witte wijn
PDF Download PDF

Smaakprofiel:

Ananas, peer, honing

Vinificatie:

Gefermenteerd op lage temperatuur op roestvrijstalen vaten om het fruit te behouden. Vervolgens ‘sur lie’ gerijpt om wat meer body te geven.

Wijn spijs:

Risotto, salades, visgerechten

Awards:

“Geeft u mij maar een glass of white in the sun, en dat leveren ze óók: een prettig gevulde, op de lie gerijpte Fiano, met honing, meloen en amandelen” – Favoriete wijnen 2021, Perswijn.

“Verschillende druiven uit Campanië beginnen ook elders de aandacht te trekken, zoals falanghina, fiano en greco. In Australië bijvoorbeeld kom je ze steeds meer tegen. Niet zo vreemd natuurlijk, omdat je met deze druiven in een mediterraan klimaat toch uitgebalanceerde wijnen met goede zuren kunt maken. Probeer dat maar eens met chardonnay of sauvignon blanc. Ook in de naburige regio Puglia, aan de zuidelijke Adriatische kust, zien we deze druiven meer en meer opduiken. Het is natuurlijk leuk om rode Salice Salentino te maken, maar veel wijndrinkers vragen toch ook naar wit. Fiano kan dan de oplossing zijn, zoals we bij deze wijn zien. Hij wordt hier fiano pugliese genoemd, maar het is dezelfde druif. Zonder meer heerlijk en betaalbaar wit.”
Derde plaats – Perswijn Wijnconcours Italië

Eervolle vermelding – Perswijn Wijnconcours 100 beste

Beoordeling 8,5 – De Wijngids 2020

Achtergrondinformatie:

Castello Monaci is in 1970 opgericht. Niet ver van Lecce, dichtbij de zee, aan de weg naar Taranto, bij de poorten van Salice Salentino, bevinden zich eeuwenoude olijfboom- en wijngaarden rondom het Castello Monaci. Wijnmaker Leonardo Sergio gebruikt veelal inheemse druivenrassen als de primitivo, negroamaro en malvasia nera. De wijnen kenmerken zich door een hoge kwaliteit, volle en rijpe smaken van zongedroogd fruit met een heerlijke kruidigheid. Castello Monaci werkt zoveel mogelijk natuurlijk en is onderdeel van de ‘slow wine’ beweging. De wijngaarden pal naast de zee gelegen en het klimaat zorgen ervoor dat de druiven op een natuurlijke manier beschermt worden tegen ziekten. Het kasteel in het midden gelegen is behalve de wijnkelder ook een van de meest populaire trouwlocaties van Italië.


Meer van Castello Monaci | Slow Wine