Niel Joubert “Christine Marie” Chardonnay

Proefnotitie

Citroengele kleur. Tropisch fruit aroma’s zoals ananas, meloen en banaan. Vol en rond in de mond met hints van vanille.

Specificaties

Wijnhuis Niel Joubert
Land van herkomst Zuid Afrika
Streek Paarl
Sluiting Schroefdop
Druif chardonnay (100 %)
Categorie Witte wijn
PDF Download PDF

Smaakprofiel:

Ananas, meloen, vol

Vinificatie:

Na de oogst vindt de schilweking plaats van 2 uur lang. Daarna vergist 12% voor 4 maanden op Hongaars eikenhouten fusten. Ook de malolactische vergisting vindt plaats op eikenhout. De rest van de wijn vergist op rvs tanks voor 3 weken. Vervolgens wordt de wijn geblend en gebotteld.

Wijn spijs:

Vette vis, schaal- schelpdieren, romige pasta en gnocchi

Awards:

14/17 pnt. – Perswijn
Geur: Ananas, brioche, vanille
Smaak: vol, zoet fruit, droog

“Chrissie is nog steeds welvend onder haar ruimvallende japon maar het heeft er alle schijn van dat ze toch even een dieet heeft gedaan voordat de rits achter gesloten werd. Bloesemend parfum omringt haar. Zacht tropisch fruit, roomkleurige sluiter en een lichtvoetige dans ter opening van het bal. Op het buffet wachten romige risotto en kreeft..”,
Harold Hamersma in De Grote Hamersma , beoordeeld met een 8.

“Even buiten Paarl werd in 1989 de boerderij Klein Simonsvlei gekocht door Niel Joubert, wiens nazaten er bijna een eeuw later wijn gingen bottelen onder Niels naam. Vandaag de dag beslaat hun wijngaard een indrukwekkende 300 hectare waarop vijftig verschillende variëteiten groeien. Een daarvan is Chardonnay, basisdruif voor de Christine Marie Chardonnay. Omdat deze wijn voor de helft werd opgevoed in eiken vaten, zijn roostertonen – gelukkig niet te sterke noch overheersende – aanwezig in de voor het overige sappige fruitige smaak die op prettige wijze elementen heeft van witte vruchten (peer, appel), tropische en wat citrus”,
Hubrecht Duijker

Achtergrondinformatie:

Christine Marie is een belangrijke familienaam is voor de familie Joubert. Het is de vrouw van Niel Joubert, maar ook de naam van de zus van Daan die samen met man en kinderen is overleden bij een tragisch auto-ongeluk. De Niel Joubert “Christine Marie” Chardonnay is een eerbetoon aan de zus van Daan, om de herinneringen aan haar levend te houden.

Klein Simonsvlei is de thuisbasis van Niel Joubert Wines. Het estate ligt op de hellingen van de Simonsberg, aan de rand van Paarl in de West-Kaapse wijnlanden. Het is een grote wijn- en fruitboerderij en heeft een spectaculair landschap met vijf heuvels en tien dammen die worden gevoed door een natuurlijke bergbron. Door het rijke terroir teelt de familie Joubert naast wijndruiven ook appels, peren, perziken, pruimen, citroenen en bosbessen. Deze rijke biodiversiteit is goed voor het land. Inmiddels staat de 5e generatie aan het roer en werken ze elke dag keihard om de mooiste wijnen te maken.

De oprichter van Klein Simonsvlei, Piet Joubert, kocht de boerderij in 1898 met als hoofddoel het produceren van fruit. Zijn tweede zoon Daniel kwam op 22-jarige leeftijd bij hem op de boerderij, gevolgd door zijn zoon Niel, die het bedrijf overnam in 1950. Vanaf het moment dat de 4e generatie, Daan, het bedrijf volledig overnam in 1981, is de familie Joubert zich meer gaan richten op de wijnproductie. Nog altijd wordt het bedrijf volledig gerund door de familie, van de wijn- en fruitproductie tot de -verkoop en -administratie, catering en het onderhoud van de tuinen rondom het wijnhuis.

De 260 ha aan wijngaarden liggen aan de Paarl-kant van de Simonsberg. Hier heerst een gematigd klimaat, met een gemiddelde regenval in de winter van 900 mm en temperaturen variërend van 7°C in de winter tot 30°C in de zomer; ideaal voor de wijnbouw. Op de wijngaarden staan een groot aantal variëteiten aangeplant: Sauvignon Blanc op de hoogste hellingen, Chardonnay & Chenin Blanc op lager gelegen gebieden, Pinotage, Cinsault en Grenache Noir Malbec, Merlot, Shiraz en Cabernet Sauvignon. De verkoelende Atlantische bries in de zomer draagt bij aan het behoud van de frisse smaak van de druiven.


Meer van Niel Joubert