Quinta da Boavista Vinha do Oratório

Proefnotitie

Een overvloed aan rood fruit aroma’s, subtiel verpakt in bloemige noten met een fijn vleugje kruiden. Deze wijn is een genot voor de zintuigen. Romig met royale stuctuur, complexiteit en uiteindelijke frisheid. Een tijdloze wijn.

Specificaties

Wijnhuis Quinta da Boavista
Land van herkomst Portugal
Streek Douro
Sluiting Kurk
Druif 'secret blend'
Categorie Rode wijn
PDF Download PDF

Smaakprofiel:

Complex, tijdloos, kruidig

Vinificatie:

De iconische wijngaard van Quinta da Boavista, de Vinha do Oratório, wordt gevormd in hoge en gebogen terrassen die acht meter hoog worden. Deze wijngaard, gelegen op het oosten, heeft een hoogte die varieert tussen 80 en 175 meter en heeft een mengelmoes van meer dan 25 Douro-druivensoorten. Met een gemiddelde leeftijd van meer dan 80 jaar, stellen deze wijngaarden Boavista in staat om een wijn te produceren met een opmerkelijke concentratie en complexiteit. Om ervoor te zorgen dat de kenmerken van alle druiven tot uiting komen worden de druiven handmatig geoogst en gesorteerd. De fermatnatie vindt plaats in traditionele granieten wijnpersen. De wijn rijpt in Franse eikenhouten vaten voor minimaal 18 maanden. Deze wijn is niet gefilterd of koud gestabiliseerd en kan daarom met het ouder worden een onschadelijk sediment produceren. Voorzichtig uitschenken dus.

Wijn spijs:

Rood vlees, wild en oude kazen.

Awards:

93 pnt - Robert Parker

Achtergrondinformatie:

De majestueuze Douro rivier is de ruggengraat van een van de meest authentieke en unieke wijnregio's ter wereld. Het is niet voor dat de Douro op de UNESCO Werelderfgoed lijst staat. Het is de bakermat van een indrukwekkende verscheidenheid aan inheemse variëteiten en van vele Vinhas Velhas (oude wijnstokken). Deze wijnstokken zijn knoestig en verwrongen door de tijd, waardoor minder druiven worden geproduceerd, maar met een ongeëvenaarde kwaliteit. De basis voor de beste Ports ter wereld en ook steeds meer voor stille wijnen.
Op de rechteroever van de Douro ligt één van de oudste producenten: Quinta da Boavista. Het landgoed staat genoemd in oude documentatie over de eerste afbakeningen van dit wijngebied, in 1756. De wijngaarden van Boavista werden aangemerkt als producent van "vinhos finos de feitoria", oftewel de beste portwijnen, die bedoeld waren om te worden geëxporteerd. Ook Engels exporteurs ontdekten de hoge kwaliteit van de wijnen en als snel werd dit één van de meest gewilde subregio’s in de Douro.
Boavista bezit 36 hectare (oude) wijnstokken verspreid over oogverblindende met de hand gebouwde terrassen. Sommige terrassen zijn bijna acht meter hoog en liggen op steile hellingen. Hier groeien indrukwekkende inheemse druivensoorten op verschillende oude wijnpercelen, waaronder de bekendste druiven touriga nacional, touriga franca, tinta roriz, tinta barroca en tinto cão. De wijnstokken staan garant voor een hoge complexiteit. In 2020 is Quinta da Boavista gekocht door Sogevinus Fine Wines, een van de grootste wijn-en porthuizen in de Douro.


Meer van Quinta da Boavista