Vakhandel | Rapitalà Syrah Sicilia DOC

Proefnotitie

Dieprode tint met intense, fruitige aroma's. Het wordt gevolgd door een aangename structuur en een rijke, zachte en fluweelzachte smaak.

Specificaties

Wijnhuis Tenuta Rapitalà
Land van herkomst Italië
Streek Sicilië
Sluiting Kurk
Druif syrah (100 %)
Categorie Rode wijn
PDF Download PDF

Smaakprofiel:

Rijk, fluweelzacht, fruitig

Vinificatie:

Om de kwaliteit, versheid, aromatische intensiteit en het Siciliaanse terroir in de wijnen te behouden, kiest Rapitalà voor een vinificatieproces gebaseerd op lage temperaturen. Voor de rode wijnen oogsten ze de druiven ’s nachts of vroeg in de ochtend, waarna de druiven gekoeld worden (tot ongeveer 5°C). Macaratie duurt zo’n 15 dagen onder gecontroleerde temperatuur (5-7°C) om de aromatische intensiteit te versterken en zo veel mogelijk kleur, kleur en smaak uit de schillen te onttrekken. Daarna volgt de fermentatie onder gecontroleerde temperatuur van 25°C) en rijping voor één maand in houten vaten van 5.000 liter.

Wijn spijs:

Rijke pasta- en rijstgerechten, rood vlees en belegen kazen.

Achtergrondinformatie:

Tenuta Rapitala omvat 225 hectaren wijngaarden gelegen in het hart van Sicilië. Hier waren het de ouders van de huidige eigenaar graaf Laurent Bernard De La Gatinais die in 1968 het wijnhuis startten. Dankzij de Franse roots van de vader van graaf Laurent Bernard De La Gatinais, was Rapitala het eerste Siciliaanse wijnhuis dat internationale druiven aanplantten. Tegenwoordig staat het wijnhuis bekend om zijn hoge kwaliteit en diversiteit aan wijnen waarbij traditie en vernieuwing hand in hand gaan. Naast wijnmaker Silvio Centonze die verantwoordelijk is voor de kelder, werkt landbouwkundige Ignazio Arena in de wijngaarden. Beiden willen zo milieu vriendelijk mogelijk te werk gaan. Om dit te bereiken, wordt er gebruik gemaakt van hernieuwbare energie afkomstig van windmolens die zich bevinden op de top van de heuvels rondom het huis.

De naam Rapitalà is afgeleid uit het Arabisch en betekent land van god. Arabische teksten en architectuur zijn nog veel te vinden op Sicilië doordat het eiland in het verleden Saraceens is geweest.


Meer van Tenuta Rapitalà