Lambrusco: de rode en rosé wijn met bubbels!

Lambrusco: de rode en rosé wijn met bubbels!

Datum: 22-05-2024

De mousserende wijnen uit Emilia-Romagna zijn geliefd!

De naam Lambrusco is een verwijzing naar de druif. Er zijn meer dan zestig verschillende lambruscoklonen! 12 Daarvan kunnen worden gebruikt voor Lambrusco, alleen of in een blend. Dat is afhankelijk van de regels van de Denominazione Di Origine Controllata (DOC), de herkomstbenaming. Bij Lambrusco staat de naam van de DOC niet alleen voor de druif, maar ook voor de wijnstijl die van een specifieke lambruscokloon wordt gemaakt.

Vergisting in tank

De meeste Lambrusco wordt, net als prosecco, gemaakt door suiker en gist toe te voegen aan een stille wijn, met een tweede vergisting in een geslotentank. Dit wordt de Metodo Charmat genoemd. Een mooi voorbeeld van een Lambrusco die is gemaakt volgens deze methode is onze Cavicchioli Lambrusco Grasparossa di Castelvetro DOC Secco. Gemaakt van de lambrusco di grasparossa druif. 4 Weken lang zitten de druiven met z’n allen onder grote druk in een tank, waardoor de Lambrusco een lekker levendige mousse heeft. Hierdoor heeft de Lambursco stuivende aroma’s en pittige smaken met veel fruit.

Vergisting in fles

De allerbeste Lambrusco wordt gemaakt via de Metodo Classico, zoals ook champagne wordt gemaakt, met de tweede vergisting in de fles. Dit resulteert in een veel fijnere bubbel. Onze Cavicchioli Rosé del Cristo Lambrusco Sorbara DOC is hier een mooi voorbeeld van. Gemaakt van de lambrusco di sorbara druif, die door zijn dunne schilletje rosékleurig is.

Wine pairing

De echte Lambrusco is droog, zuur, fris en levendig. Dankzij het verfrissende karakter is Lambrusco heerlijk bij wat zwaardere en vettige gerechten. Zoals die uit de rijke keuken van Emilia-Romagna, waar veel wordt gekookt met room, kaas, reuzel en varkensvlees. Trek dus vooral een fles open bij je tortellini, lasagna en ragù alla bolognese. Rosé Lambrusco smeekt om een een Italiaanse charcuterieplank met pancetta en salami. Ook een aanrader: focaccia met pecorino en balsamicoazijn. Laat de zomer maar komen!

Bekijk ook:

Nieuw! Tenute Ruzzolaio

Nieuws

18-09-2024
Nieuw! Tenute Ruzzolaio

Dit wijnhuis vervangt de oude vertrouwde wijnen van Èo

Het was een geweldige dag!

Event

05-09-2024
Het was een geweldige dag!

Bekijk hier de aftermovie van onze overzichtsproeverij.