Datum: 22-05-2024
De naam Lambrusco is een verwijzing naar de druif. Er zijn meer dan zestig verschillende lambruscoklonen! 12 Daarvan kunnen worden gebruikt voor Lambrusco, alleen of in een blend. Dat is afhankelijk van de regels van de Denominazione Di Origine Controllata (DOC), de herkomstbenaming. Bij Lambrusco staat de naam van de DOC niet alleen voor de druif, maar ook voor de wijnstijl die van een specifieke lambruscokloon wordt gemaakt.
De meeste Lambrusco wordt, net als prosecco, gemaakt door suiker en gist toe te voegen aan een stille wijn, met een tweede vergisting in een geslotentank. Dit wordt de Metodo Charmat genoemd. Een mooi voorbeeld van een Lambrusco die is gemaakt volgens deze methode is onze Cavicchioli Lambrusco Grasparossa di Castelvetro DOC Secco. Gemaakt van de lambrusco di grasparossa druif. 4 Weken lang zitten de druiven met z’n allen onder grote druk in een tank, waardoor de Lambrusco een lekker levendige mousse heeft. Hierdoor heeft de Lambursco stuivende aroma’s en pittige smaken met veel fruit.