Calem Porto Colheita 2002

Proefnotitie

Granaatrood van kleur. Rijke, expressieve neus met aroma’s van gedroogd fruit, vijgen en kersen. Harmonieus in de mond met zachte afdronk.

Specificaties

Wijnhuis Calem Porto
Land van herkomst Portugal
Streek Douro
Sluiting Kurk
Druiven touriga nacional (25 %)
tinta roriz (25 %)
touriga franca (25 %)
tinta barroca (25 %)
Categorie Port
PDF Download PDF

Smaakprofiel:

Vijgen, kersen, hout

Vinificatie:

De druiven vergisten kort waarna er ‘Aquardente’ wordt toegevoegd. Letterlijk betekent dit ‘vuur water’. Deze neutrale alcohol beïnvloedt de smaak niet, maar zorgt er voor dat de vergisting stopt. De gistcellen sterven namelijk door het toevoegen van de alcohol. Het moment van toevoegen bepaalt de smaak van de port. Doordat de vergisting stopt blijft er suiker over, waardoor port vaak zoet is en 20% alcohol heeft.

Het woord Colheita betekent oogstjaar en het gaat hierbij dan ook om port van één (goed) oogstjaar. Na min. 7 jaar vatrijping legt de producent zijn wijn voor aan het Portinstituut. Als goedkeuring verleend wordt, mag de port verkocht worden met vermelding van het oogstjaar én het jaar van botteling. Colheita's worden gezien als hoge kwaliteit tawny's, ze hebben dan ook de kleur van een tawny door de lange vatrijping.

Wijn spijs:

Desserts en kazen

Awards:

-

Achtergrondinformatie:

Cálem is één van de bekendste portmerken in Portugal. Bijna ieder gezin in Portugal kent Cálem Porto en het is dan ook het meest verkochte portmerk in Portugal. Het porthuis werd in 1859 opgericht door António Alves Cálem en bleef voor vier generaties lang in de familie. Vandaag de dag is het porthuis eigendom van Sogevinus SGPS, S.A. Hoewel de nationale markt zeer belangrijk is voor Calem Porto, wordt het merk tegenwoordig naar meer dan 30 landen wereldwijd geëxporteerd. Voor de portwijnen worden hoofdzakelijk druiven geselecteerd uit twee subregio’s van de Douro, de Cima Corgo en Douro Superior.


Meer van Calem Porto