Wijnhuis | Eò | Slow Wine |
Land van herkomst | Italië |
Streek | Abruzzen |
Sluiting | Kurk |
Druif |
falanghina (100 %) |
Categorieën |
Biowine Slow Wine Witte wijn |
Download PDF |
Mandarijn, citrus, kruiden
Nadat de druiven gekneusd zijn vindt er een maceratie plaats op een lage temperatuur. Hierna worden de druiven geperst. De fermentatie vindt plaats op roestvrijstalen tanks.
Oesters, vis, wit vlees, maar ook als aperitief
“Oranje boven. Zelfs in Abruzzo. Verleidelijke sinaasappels, citrus en mandarijnen met wat marmeladebitters. Kruidigheid nooit ver weg. Niet opdringerig, wel opdrinkerig. Helemaal in combinatie met een pasta alla vongole”.
Harold Hamersma in De Grote Hamersma 2019, beoordeeld met een 8,5.
Eò is opgericht met als doel de waarde van de traditionele Italiaanse druivensoorten te tonen. De ongeveer 700 hectare wijngaarden liggen verspreid door de heuvels waar alleen de regionale autochtone druivensoorten zoals Falanghina en Montepulciano groeien. De wijngaarden liggen ten westen van Apennijnen, hier ligt tot mei nog sneeuw op de toppen. De wind die over de toppen waait neemt de koude lucht mee waardoor het redelijk koel blijft. Daarnaast worden de druivenplanten volgens het pergola systeem geleid, hierdoor ontstaat er schaduw door het bladerdak waaronder de druiven groeien. Dit zorgt wederom om koeling.