De wijngeschiedenis van de familie Zamò begon in 1978. Vóór die tijd werd de liefde voor wijn voornamelijk beleefd in het familierestaurant in Manzano. Dit veranderde toen Tullio Zamò vijf hectare wijngaarden kocht op de hellingen van Rocca Bernarda, een van de beste locaties voor wijnbouw in het hart van de Colli Orientali in het hart van Friuli Venezia Giulia. Jaren van toegewijd werk volgden om wijnen van hoge kwaliteit te produceren. Het grote succes kwam na ruim tien jaar. De Ronco dei Rosetti 1988 was de eerste rode wijn uit Friuli die werd bekroond met 3 bicchieri door de wijngids Gambero Rosso. Voor Tullio Zamò was dit een stimulans om nog meer te streven naar topkwaliteit. Hij ging een samenwerking aan met de wereldberoemde oenoloog Franco Bernabei en verwierf nog eens vijf hectare wijngaarden op de heuvels van onchi di Buttrio. De reputatie van het domein groeide gestaag, vooral nadat Ronco dei Rosetti ook voor de jaargangen 1992 en 1994 met 3 Bicchieri werd bekroond.
Met de steun van zijn zoons Pierluigi en Silvano besloot Tullio Zamò het bedrijf verder uit te breiden. Ze verwierven nog eens 15 hectare in de subzone Rosazzo en huurden nog eens tien hectare bij, waardoor ze in totaal over 35 hectare wijngaarden beschikten. De laatste aankoop dateert uit 2001, toen nog eens twee hectare in Rosazzo aan het bezit werden toegevoegd. Het betrof een wijngaard op een van de beste heuvels van de streek, die volledig werd herplant met de druiven waarmee het bedrijf grote faam heeft verworven: Tocai Friulano en Pignolo. Deze wijngaard kon in 2004 in productie worden genomen.
Natuurlijk moest ook de kelder worden aangepast, een taak die in 1999 werd voltooid. Hier beschikt de familie over de modernste technologieën. Een belangrijk aspect is de aanwezigheid van een groot aantal gistingsvaten in verschillende vormen en maten. Hierdoor kunnen druiven van alle percelen en verschillende druivensoorten afzonderlijk worden vergist tot wijn, wat een belangrijke stap is richting nog meer kwaliteit. In 2010 zetten Pierluigi, Silvano de droom van hun vader voort en starten een samenwerking met Oscar Farinetti, o.a. oprichter van het wijnhuis Borgogno en Eataly. Sinds 2021 is Le Vigne Zamò biologisch gecertificeerd.