Tenuta di Biserno Lodovico

Proefnotitie

Diep paars van kleur. Aroma’s van chocolade, zoethout, zwarte kersen en rijp bosfruit. Zet vol in met een zachte afdronk. De afdronk is aanhoudend.

Specificaties

Wijnhuis Tenuta di Biserno
Land van herkomst Italië
Streek Toscane
Sluiting Kurk
Druiven cabernet franc (70 %)
petit verdot (30 %)
Categorie Rode wijn
PDF Download PDF

Smaakprofiel:

Chocolade, zoethout, kersen

Vinificatie:

Na de oogst worden de druiven ontsteelt. De vergisting neemt plaats voor 3 tot 4 weken op roestvrijstalen vaten bij 28 graden. Daarna vindt de malolactische vergisting plaats, 80% op hout en de rest op roestvrijstaal. Vervolgens rijpt de wijn voor 16 maanden op nieuw Franse eikenhouten fusten, waarna nog 1 jaar flesrijping.

Wijn spijs:

Wildgerechten en rijpe kazen

Awards:

98 pnt – James Suckling (Lodovico 2015)
97 pnt – The Wine Advocate (Lodovico 2015)
97 pnt – Falstaff (Lodovico 2013)

Achtergrondinformatie:

Lodovico is een zeldzame, onverwachte verzameling van het landgoed Bierno. Ze hadden eerder percelen van het landgoed geïdentificeerd die bijzonder bevorderlijk waren voor de teelt van Cabernet Franc, maar pas later werd binnen dat microklimaat en terroir een nog specialer perceel ontdekt: Vigna Lodovico, dat superieure, bijzondere resultaten had opgeleverd. Voor alle betrokkenen was het direct duidelijk dat dit unieke karakter omgezet moest worden in een expressieve wijn. Lodovico, een buitengewone wijn, is alleen in zeer kleine hoeveelheden verkrijgbaar via exclusieve wijnhandelaren.

In 1995 ontdekte Lodovico Antinori het potentieel van een gebied aan de rand van Bolgheri voor de wijnbouw. Na een evaluatie zag hij de unieke kenmerken van dit gebied en was hij overtuigd dat hij hier iets nieuws & unieks kon creëren in de wijnwereld. Een paar jaar later startte de familie Antinori (Piero, Lodovico, Ilaria en zijn zoon Niccolò) en landeigenaar Umberto Mannoni met de oprichting van Tenuta di Biserno. Grenzend aan het historische dorp Bolgheri, met een prachtig uitzicht op de Tyrreense zee.

Het Toscaanse wijnhuis heeft 49 hectare aan landgoed en is gelegen in Alta Maremma in West Toscane tussen de heuvels van Bibbona. Door de specifieke bodem- en klimaatkenmerken is het gebied verdeeld in twee zones. Het Bolgheri gebied heeft een ondergrond van gesteende; op deze 40 hectare staan de druivenstokken voor Biserno en Il Pino di Biserno aangeplant. De druivenstokken die op de wijngaarden zijn geplant zijn vooral Cabernet Franc en Merlot en in kleinere hoeveelheden Petit Verdot en Cabernet Sauvignon. Tenuta Campo di Sasso heeft daarentegen 56 hectare met gemengde ( en voornamelijk) zandgronden. Dit gebied ligt dicht bij de zee en is hiermee zeer geschikt voor rassen als Syrah en Vermentino. Occhione en Insoglio del Cinghiale komen uit dit gebied.


Meer van Tenuta di Biserno