Rapitalà Vigna Casalj Alcamo Classico Sicilia DOC

Proefnotitie

Licht goudgele kleur met aroma’s van bloemen en exotisch fruit zoals perzik en abrikoos. Zacht en rond in de mond met fruit en een lichte toets van noten.

Specificaties

Wijnhuis Tenuta Rapitalà
Land van herkomst Italië
Streek Sicilië
Sluiting Kurk
Druif catarratto (100 %)
Categorieën Biowine
Witte wijn
PDF Download PDF

Smaakprofiel:

Bloemen, perzik, noten

Vinificatie:

Na de oogst worden de druiven vergist bij lage temperatuur 12-14 graden. Door deze lage temperaturen kunnen ze het vergisting proces verlengen tot wel 2 weken. Tot en met maart rijpt de wijn ‘sur lie’. Vervolgens rijpt de wijn nog eens voor 3 maanden op houten fusten van 5,000 liter.

Wijn spijs:

Schaal- en schelpdieren, vis en wit vlees

Awards:

91/100 pnt. – Decanter
90/100 pnt. – James Suckling
88/100 pnt. – Robert Parker

‘GEUR: geel fruit, nectarine, bloesem, hout.
SMAAK: vulling, mild zuur, toast, lengte.’
- 4/5 sterren, Perswijn

“Catarratto met een discrete houtinbreng. Rijp geel fruit in een eiken schommelstoel heen en weer wiegend tussen zuren en romigheid. Perzikvel wrijft tegen mango en hangt even aan de ananas. Een rozijntje en rijpe appel. Ietje harder naar voren bewegen met die stoel: schoteltje niet al te nadrukkelijk gebrande amandeltjes zijn bijna binnen handbereik. Mooie uitgebalanceerde bianco van een domein dat ook oog heeft voor balans in de omgeving. Aangelegde waterbassins zorgen voor irrigatie en beplanting is erop gericht om bodemerosie te voorkomen”,
Harold Hamersma in De Grote Hamersma, beoordeeld met een 8,5

Achtergrondinformatie:

Tenuta Rapitala omvat 225 hectaren wijngaarden gelegen in het hart van Sicilië. Hier waren het de ouders van de huidige eigenaar graaf Laurent Bernard De La Gatinais die in 1968 het wijnhuis startten. Dankzij de Franse roots van de vader van graaf Laurent Bernard De La Gatinais, was Rapitala het eerste Siciliaanse wijnhuis dat internationale druiven aanplantten. Tegenwoordig staat het wijnhuis bekend om zijn hoge kwaliteit en diversiteit aan wijnen waarbij traditie en vernieuwing hand in hand gaan. Naast wijnmaker Silvio Centonze die verantwoordelijk is voor de kelder, werkt landbouwkundige Ignazio Arena in de wijngaarden. Beiden willen zo milieu vriendelijk mogelijk te werk gaan. Om dit te bereiken, wordt er gebruik gemaakt van hernieuwbare energie afkomstig van windmolens die zich bevinden op de top van de heuvels rondom het huis.


Meer van Tenuta Rapitalà