| Wijnhuis | Weingut Ebner-Ebenauer |
| Land van herkomst | Oostenrijk |
| Streek | Weinviertel |
| Sluiting | Schroefdop |
| Druif |
riesling (100 %) |
| Categorieën |
Biowine Witte wijn |
| Download PDF |
Deze sappige Riesling heeft uitnodigende aroma's van abrikoos en perzik. In de mond een verkwikkende smaak gecombineerd met verfrissende aroma's van steenfruit en kruisbes, glanzend mineraal en kristalhelder.
De warme bodem en de bescheiden opbrengsten zorgen voor rijpe druiven, die eind oktober worden geoogst. De trossen worden zorgvuldig gesorteerd in de wijngaard en met de hand geplukt in kleine kisten van 20 kg. Om het primaire fruitaroma van de wijn te accentueren, wordt de wijn gefermenteerd en gerijpt in roestvrijstalen tanks.
Zoetwatervis, garnalen en sint-jakobsschelpen, fruitsalades en Burrata.
92/100 Falstaff
“We hebben onszelf ten doel gesteld om wijn te maken als uitdrukking van onze ideeën; we wisselen van gedachten over een wijn voordat we de druiven persen.” - Marion & Manfred Ebner-Ebenauer.
Een leuk weetje over deze wijn;
“Grind- en kiezelafzettingen uit de oer-Donau hebben de Steinberg zijn naam gegeven. In deze wijngaard zijn kiezels tot wel 30 cm diep te vinden; deze locatie is simpelweg gemaakt voor een Riesling-wijngaard, die zich al bijna dertig jaar in deze schrale grond wortelt. Er worden maar liefst 3000 flessen van deze wijn gemaakt en heeft een bewaarpotentie van wel 10 jaar.”
De type fles geeft aan of de wijn houtopvoeding heeft gehad of niet. De slanke fles duidt aan opvoeding uitstuitend op RVS vaten en de vollere fles duidt op houtlagering.
Het domein wordt internationaal erkend en behoort tot de topwijnhuizen van het Weinviertel, met aandacht voor terroir en lange rijpingsprocessen. Het is een familie bedrijf, 14e generatie en nu onder begeleiding van de bekwame Marion en Manfred Ebner Ebenauer.
Met circa 18 hectare grond, maken ze totaal 70.000 flessen stille wijnen en mousserende wijnen. Hun stille en ook befaamde mousserende wijnen worden in de pers als uitmuntend beoordeeld. Ze oogsten uitsluitend met de hand en vanaf 2018 werken ze uitsluitend gecertificeerd biologisch en biodynamisch. In principe mogen al hun wijnen “Alte Reben” genoemd worden, want ze werken met wijnstokken van minimaal 25 jaar oud.
De bodem blijft altijd de belangrijkste basis –Net als wij mensen heeft de bodem een eigen karakter, dat later – en alleen in perfecte synergie met de juiste druivensoorten – zijn volle schoonheid in de wijnen kan ontvouwen. De kleine twintig hectare van het landgoed Ebner-Ebenauer liggen verspreid in alle mogelijke richtingen rond Poysdorf. Vroeger was dit een strategie van wijnboeren om te voorkomen dat hagelschade hun bestaan zou bedreigen. Tegenwoordig herbergen deze verspreide wijngaarden een zeer gevarieerde schat aan bodemsoorten voor Marion en Manfred – waarvoor ze eeuwig dankbaar zijn. De geologische samenstelling omvat natuurlijk de vruchtbare lössgrond van het Weinviertel, maar er zijn ook zuivere zandgronden, schaarse kalksteenlagen, warme grindpercelen en zware, water vasthoudende leemgronden.