Calem Porto Special Reserve Tawny

Proefnotitie

Diepe granaatrode kleur. Met aroma’s van rijpe zwarte bessen, honing en gedroogde vijgen. Zachte inzet met tonen van krentjes en hout.

Specificaties

Wijnhuis Calem Porto
Land van herkomst Portugal
Streek Douro
Sluiting Kurk
Druiven touriga nacional
touriga francesa
tinta roriz
Categorie Port
PDF Download PDF

Smaakprofiel:

Zwarte bessen, gedroogde vijgen, hout

Vinificatie:

De druiven vergisten kort waarna er ‘Aquardente’ wordt toegevoegd. Letterlijk betekent dit ‘vuur water’. Deze neutrale alcohol beïnvloedt de smaak niet, maar zorgt er voor dat de vergisting stopt. De gistcellen sterven namelijk door het toevoegen van de alcohol. Het moment van toevoegen bepaalt de smaak van de port. Doordat de vergisting stopt blijft er suiker over, waardoor port vaak zoet is en 20% alcohol heeft.

De Special Reserve is een bijzondere selectie van verschillende vaten Tawny port met een gemiddelde leeftijd van zeven jaar. De Special Reserve wordt niet gefilterd en onderstreept het belang van Tawny port binnen Calem Porto.

De port is voller en intenser dan de meer toegankelijke Fine Tawny en biedt meer fruit dan in de notige 10 Years Old Tawny Port.

Wijn spijs:

Fruitcake, chocolade en desserts

Awards:

-

Achtergrondinformatie:

Cálem is één van de bekendste portmerken in Portugal. Bijna ieder gezin in Portugal kent Cálem Porto en het is dan ook het meest verkochte portmerk in Portugal. Het porthuis werd in 1859 opgericht door António Alves Cálem en bleef voor vier generaties lang in de familie. Vandaag de dag is het porthuis eigendom van Sogevinus SGPS, S.A. Hoewel de nationale markt zeer belangrijk is voor Calem Porto, wordt het merk tegenwoordig naar meer dan 30 landen wereldwijd geëxporteerd. Voor de portwijnen worden hoofdzakelijk druiven geselecteerd uit twee subregio’s van de Douro, de Cima Corgo en Douro Superior.

Deze regio’s staan bekend als de “Port Wine Cathedral” en hier vindt men de hoogste kwaliteit druiven afkomstig van beroemde wijndomeinen, genaamd ‘quinta’s’. Ook de Quinta do Arnozelo, waar de druiven voor Calem zijn aangeplant, ligt in dit gebied. Na de vinificatie in de Douro vallei, worden de portwijnen vervoerd naar de rijpingskelders in Villa Nova de Gaia (Porto). Deze kelders hebben de ideale omstandigheden voor het rijpen van de portwijnen in houten vaten.


Meer van Calem Porto