Sfursat 5 Stelle Valtellina DOCG

Proefnotitie

Donker robijnrode kleur. Complexe geur van frambozenjam, rijpe zwarte kersen en rozen. Volle body met smaken van gedroogde pruimen en kruiden.

Specificaties

Wijnhuis Nino Negri | Slow Wine
Land van herkomst Italië
Streek Lombardije
Sluiting Kurk
Druif nebbiolo (100 %)
Categorieën Slow Wine
Rode wijn
PDF Download PDF

Smaakprofiel:

Rijpe zwarte kersen, gedroogde pruimen, kruiden

Vinificatie:

Na de handmatige oogst worden de druiven ingedroogd en verliezen 30% van hun volume. Dan worden de beste druiven geselecteerd, 35% van het totaal wordt gebruikt voor de 5 Stelle. Dan vind de schilweking plaats op koude temperatuur voor 3 dagen om aroma’s te ontwikkelen. Vervolgens vind de fermentatie plaats op 25-26 graden voor 12 dagen. De wijn wordt na de vergisting verplaats naar nieuwe Franse eikenhouten fusten voor een periode van 20 maanden. Voordat de wijn klaar is voor transport rijpt deze op fles in kelder voor 6 maanden.

Wijn spijs:

Rood vlees, wild en rijpe kazen

Awards:

93/100 pnt. – James Suckling
94+/100 pnt. – Wine Advocate
95/100 pnt. – Wine Enthusiast
97/100 pnt. – Doctor Wine
95/100 pnt. – Wine Spectator (2018)
90/100 pnt. - Vinous

“Valt al jaren in de prijzen. Kreeg sinds 2006 maar liefst vijf keer drie bekers toegekend, de hoogste onderscheiding van de Italiaanse Gambero Rosso. Ook dit keer is de Amarone van Valtellina een voorbeeld van consequent hoge kwaliteit. Het buitengewoon goede jaar doet ook nog wat fruit in het zakje. Zwoele kersen en specerijen zoet. Vrolijke zuren houden de rozijnen, krenten en tuttifrutti op de been. Die bekers geen enkel probleem, hoewel ik glas prefereer”,
Harold Hamersma in De Grote Hamersma, beoordeeld met een 9+

Critics’ Choice Award – Wine Spectator

Achtergrondinformatie:

Sfursat 5 Stelle wordt alleen gemaakt in exceptionele oogstjaren en gemaakt van de beste wijngaarden.

Nino Negri is een perfecte combinatie van traditie en technologie waarbij de oogst uitsluitend geschiedt met de hand. Om top-kwaliteit te garanderen, investeren zij voortdurend in hun wijngaarden en kelder. De Valtellinavallei is opgedeeld in een aantal subregio’s die ieder een eigen karakter hebben. Van west naar oost zijn dit: Sassella, Grumello, Inferno en diep in de vallei ligt Valgella, aan de Zwitserse grens. Nino Negri is een van de grootste producenten in dit gebied met 38 hectare aan wijngaard in haar bezit.

De wijngaarden van Nino Negri liggen op steile heuvels waardoor er terrassen gebouwd moesten worden. Tijdens de oogst wordt alles handmatig geplukt en vervolgens vanuit de wijngaard per helikopter vervoerd naar het wijnhuis. Doordat het zo steil is kan dit niet op een andere effectieve manier gedaan worden.


Meer van Nino Negri | Slow Wine