Gelegen in Italië, aan de grens met Zwitserland, tussen de imposante bergen, vind je Nino Negri. Dit wijnhuis bestaat al meer dan 120 jaar en maakt bijzondere wijnen van 100% Nebbiolo. Lokaal staat deze druif bekend als Chiavennasca. Hoewel Nebbiolo in Piemonte bekend is van de krachtige Barolo's, creëert Nino Negri in de Alpen een meer elegante, verfijnde stijl wijn, met zachtere tannines en een mineralig karakter, mede dankzij de unieke rotsachtige terrassen waarop de druiven groeien.
De Valtellina is de enige vallei in Italië die van west naar oost loopt. De wijngaarden van Nino Negri zijn gelegen op de zonnige hellingen van de Alpi Retiche, waar ze profiteren van evenveel zonuren als in Sicilië. Deze gunstige omstandigheden, gecombineerd met de hoogte van 250 tot 700 meter boven zeeniveau, zijn van grote invloed op de kwaliteit van de wijnen. De hoge ligging zorgt voor frisse bergwijnen, ook wel 'mountain crus' genoemd. Deze wijnen zijn sneller op dronk dan de zware Barolo's uit Piemonte, maar behouden een indrukwekkende elegantie en complexiteit.
De Valtellina is bovendien de grootste regio met handgemaakte terrassen, een essentieel element in het wijnbouwproces. De steile wijngaarden van Nino Negri, verspreid over vijf subzones, zijn slechts met de hand te oogsten. De druiven worden per helikopter naar de wijnmakerij vervoerd om de kwaliteit te waarborgen.
De vallei is opgedeeld in subregio's, elk met hun eigen karakter: van west naar oost vind je Sassella, Grumello, Inferno en Valgella, die dieper in de vallei ligt, dicht bij de Zwitserse grens. Nino Negri is een van de grootste producenten in dit gebied, met 38 hectare aan wijngaarden verspreid over deze regio’s.