Nino Negri Sfursat Carlo Negri Valtellina DOCG

Proefnotitie

Diep granaatrood. In de neus complexe aroma’s van pruimenjam, kaneel, peper en kruidnagel. Droge, elegante harmonieuze smaak van zoethout en geroosterde hazelnoten met een aanhoudende afdronk.

Specificaties

Wijnhuis Nino Negri | Slow Wine
Land van herkomst Italië
Streek Lombardije
Sluiting Kurk
Druif nebbiolo (100 %)
Categorieën Slow Wine
Rode wijn
PDF Download PDF

Smaakprofiel:

Pruimenjam, kaneel, kruidnagel

Vinificatie:

Na de handmatige oogst worden de druiven ingedroogd, net zoals bij Amarone. Door deze indroging verliezen de druiven 30-35% gewicht, waardoor ze meer concentratie krijgen. Vervolgens vind de fermentatie plaats onder gecontroleerde temperatuur met een verlengde schilweking van maar liefst 15 tot 20 dagen. Daarna rijpt de wijn voor 24 maanden op 3200 liter en 5300 liter frans eiken houten vaten.

Wijn spijs:

Rood vlees, wild en rijpe kazen

Awards:

94/100 pnt. – Wine Enthusiast
93/100 pnt. – James Suckling
93/100 pnt. – Wine Advocate
93/100 pnt. – Vinous
92/100 pnt. Wine Spectator
16/20 pnt. – Jancis Robinson

Silver medal – Decanter 2021

“Voortreffelijk jaar voor het Italiaanse hoge noorden. Nebbiolo op zijn fraaist. Bramen in inkt, bittere kersen naast net gestort asfalt, verse rozen op de aarde van een dito gedolven graf, kreupelhout in gestrekte draf, een langzaam druppelend infuus van discreet aangezoete espresso. De diepgang verdiept zich per afdronkseconde”,
Harold Hamersma in De Grote Hamersma, beoordeeld met een 9.

Achtergrondinformatie:

Nino Negri is een perfecte combinatie van traditie en technologie waarbij de oogst uitsluitend geschiedt met de hand. Om top-kwaliteit te garanderen, investeren zij voortdurend in hun wijngaarden en kelder. De Valtellinavallei is opgedeeld in een aantal subregio’s die ieder een eigen karakter hebben. Van west naar oost zijn dit: Sassella, Grumello, Inferno en diep in de vallei ligt Valgella, aan de Zwitserse grens. Nino Negri is een van de grootste producenten in dit gebied met 38 hectare aan wijngaard in haar bezit.

De wijngaarden van Nino Negri liggen op steile heuvels waardoor er terrassen gebouwd moesten worden. Tijdens de oogst wordt alles handmatig geplukt en vervolgens vanuit de wijngaard per helikopter vervoerd naar het wijnhuis. Doordat het zo steil is kan dit niet op een andere effectieve manier gedaan worden.


Meer van Nino Negri | Slow Wine