Nino Negri Vigna Sassorosso Valtellina Superiore Grumello DOCG

Proefnotitie

Heldere robijnrode kleur. Geuren van klein rood fruit (bramen, kers, kers en framboos) in de neus, met frisse, bloemige tonen van viooltje en rozen. Elegante en zijdezachte tannines met een langdurige afdronk die gevuld is met wilde bessen.

Specificaties

Wijnhuis Nino Negri | Slow Wine
Land van herkomst Italië
Streek Lombardije
Sluiting Kurk
Druif nebbiolo (100 %)
Categorie Rode wijn
PDF Download PDF

Smaakprofiel:

Elegant & zijdezacht, wilde bessen, bloemig

Vinificatie:

Na de handmatige oogst worden ontsteelt en gekneusd. Vervolgens volgt de fermentatie op gecontroleerde temperatuur van 25 en 28°C.. Vervolgens rijpt de wijn gedurende minimaal 12 maanden in middelgrote eikenhouten vaten, en een klein deel in barriques. Daarna rijpt de wijn nog eens 6 maanden verder in de fles, waarna hij de markt op gaat.

Wijn spijs:

Pastagerechten, wit en rood vlees, half belegen kazen.

Awards:

94/100 pnt. – Doctor Wine
93/100 pnt. (2019) – Wine Spectator
Silver medal – Decanter 2021

Achtergrondinformatie:

Vigna Sassorosso ligt op een rotspunt dat losstaat van de rest van de berghelling en dat door de eeuwen heen volledig is uitgehold door de gletsjer. Doordat er weinig grond beschikbaar is, moeten de wijnstokken met de wortels in de rots hard werken om de voeding te verkrijgen. Dit geeft wijnen met een grote elegantie.

Nino Negri is een perfecte combinatie van traditie en technologie waarbij de oogst uitsluitend geschiedt met de hand. Om top-kwaliteit te garanderen, investeren zij voortdurend in hun wijngaarden en kelder. De Valtellinavallei is opgedeeld in een aantal subregio’s die ieder een eigen karakter hebben. Van west naar oost zijn dit: Sassella, Grumello, Inferno en diep in de vallei ligt Valgella, aan de Zwitserse grens. Nino Negri is een van de grootste producenten in dit gebied met 38 hectare aan wijngaard in haar bezit.

De wijngaarden van Nino Negri liggen op steile heuvels waardoor er terrassen gebouwd moesten worden. Tijdens de oogst wordt alles handmatig geplukt en vervolgens vanuit de wijngaard per helikopter vervoerd naar het wijnhuis. Doordat het zo steil is kan dit niet op een andere effectieve manier gedaan worden.


Meer van Nino Negri | Slow Wine