Nino Negri Ca' Brione Bianco Alpi Retiche

Proefnotitie

Licht goud van kleur. Rijke geuren van exotisch fruit, vanille en brioche. De smaak zet vol en zacht in met elegante zuren en een aanhoudende afdronk.

Specificaties

Wijnhuis Nino Negri | Slow Wine
Land van herkomst Italië
Streek Lombardije
Sluiting Kurk
Druiven sauvignon (40 %)
chardonnay (40 %)
incrocio manzoni (10 %)
nebbiolo (10 %)
Categorieën Slow Wine
Witte wijn
PDF Download PDF

Smaakprofiel:

Exotisch fruit, vanille, brioche

Vinificatie:

De handgeplukte sauvignon, chardonnay en incrocio manzoni worden gedroogd voor 15 dagen. Gevolgd door een zachte persing en een natuurlijk vergisting proces onder gecontroleerde temperatuur. Dit gebeurt in houten fusten de helft nieuw eikenhout en de andere helft op twee jaar oud eikenhout. De nebbiolo vergisting op speciale vergistingtanks van roestvrijstaal. De witte druiven blijven in houtenfusten en ondergaan bâttonage elke 7 dagen. Alle druiven vergisten en rijpen apart en worden daarna geblend.

Wijn spijs:

Paddenstoelen, paté en vis & fruit de mers

Awards:

“Nino Negri maakt ook bianco. En bepaald geen alledaagse. Kijkt u maar even naar de druivenspecificatie. Hoe vaak kom je Nebbiolo tegen in wit. En incrocio is ook geen courante kostganger. Hoe dan ook, wit met een hoog soortelijk gewicht. Sur Lie gerijpt. Battonage gehad. Roomijs. Mango, passievracht, ananas, appels met rozijnen. Klinkt allemaal zeer gewichtig maar is uiterst delicaat”,
Harold Hamersma in De Grote Hamersma 2019, beoordeeld met een 9

Achtergrondinformatie:

Nino Negri is een perfecte combinatie van traditie en technologie waarbij de oogst uitsluitend geschiedt met de hand. Om top-kwaliteit te garanderen, investeren zij voortdurend in hun wijngaarden en kelder. De Valtellinavallei is opgedeeld in een aantal subregio’s die ieder een eigen karakter hebben. Van west naar oost zijn dit: Sassella, Grumello, Inferno en diep in de vallei ligt Valgella, aan de Zwitserse grens. Nino Negri is een van de grootste producenten in dit gebied met 38 hectare aan wijngaard in haar bezit.

De wijngaarden van Nino Negri liggen op steile heuvels waardoor er terrassen gebouwd moesten worden. Tijdens de oogst wordt alles handmatig geplukt en vervolgens vanuit de wijngaard per helikopter vervoerd naar het wijnhuis. Doordat het zo steil is kan dit niet op een andere effectieve manier gedaan worden.


Meer van Nino Negri | Slow Wine