Podere Il Carnasciale Il Caberlot Toscana IGT

Proefnotitie

Diep robijnrood van kleur met paarse invloeden. In de neus geconcentreerde aroma’s van donker fruit, pruimen, bramen en specerijen. De smaak is vol, rond en sappig, met een bijzondere elegantie en een oneindige afdronk. De onderscheidende kenmerken van deze wijn zijn de tonen van kruiden, witte peper en gedroogde bloemen, die hem onderscheiden en een uniek karakter geven.

Specificaties

Wijnhuis Podere Il Carnasciale
Land van herkomst Italië
Streek Toscane
Sluiting Kurk
Druif caberlot (100 %)
Categorie Rode wijn
PDF Download PDF

Smaakprofiel:

Rond & sappig, kruidig, witte peper, gedroogde bloemen

Vinificatie:

Op de kleine, iconische wijngaard Il Caberlot worden alleen de beste druiven met de hand geoogst. Hierna volgt een spontane alcoholische gisting in RVS en de malolactische gisting in barrique. Vervolgens rijpt het sap voor 22 maanden in Franse eikenhouten vaten van 225l, met daarna nog 16 maanden rijping op (Magnum)fles.

Wijn spijs:

Rond & sappig, kruidig, witte peper, gedroogde bloemen

Awards:

96/100 pnt. – James Suckling
96/100 pnt. – Robert Parker
97/100 pnt. – Vinous
95/100 pnt. – Vini di Veronelli

Achtergrondinformatie:

De ultieme icoonwijn en het paradepaardje van Podere Il Carnasciale. Met de Il Caberlot nam de familie Rogosky de gok om de Caberlot druif aan te planten op de idyllische kleine wijngaard Il Caberlot. Een grote gok, aangezien nog nooit was van gemaakt van Caberlot en niemand wist wat eruit zou komen. Toch besloten ze de gok te wagen; en de rest is geschiedenis. Doorgaans geproduceerd als Magnum; een van de ‘grootse’ ideeën van oprichter Wold Rogosky.

Podere Il Carnasciale wordt al jaren gerund door de familie Rogosky. Volgens de visie van zijn vader & oprichter van het wijnhuis, Wolf Rogosky, runt Moritz Rogosky het landgoed met trots. Met een eigen oenoloog, wijnmaker en agronoom, samen met de creatieve benadering van het maken van unieke Toscaanse wijnen, produceert Podere Il Carnasciale het jaar in jaar uit wijnen van absolute topkwaliteit.

Het wijnhuis ligt in het ‘koelere’ deel van Toscane: in het zuidelijke Chianti-gebergte in de regio Vald'Arno di Sopra, in het midden van de gouden driehoek tussen Florence, Siena en Arezzo. Dit gebied wordt al meer dan 300 jaar erkent voor zijn specificiteit en kwaliteit.

Moritz Rogosky gaat nog iets verder in die specificiteit; Podere Il Carnasciale is het enige wijnhuis in heel Italië dat werkt met de Caberlot-variëteit. Een ras dat officieel niet bestaat, maar waarvan de unieke eigenschappen over de hele wereld worden erkend. De druif heeft de vorm, structuur en kleur van een Cabernet Franc, maar deels de karakteristieke smaken van een Merlot. Het vermoeden leeft dan ook dat de Caberlot-druif een kruising van de twee variëteiten kan zijn. Met veel zorg en vakmansschap voor detail, precisie en kwaliteit komen er fantastische wijnen voort vanuit de Caberlot-druif. Unieke wijnen, die alleen door Podere Il Carnasciale op de markt gebracht worden.


Meer van Podere Il Carnasciale