Quinta da Boavista Reserva

Proefnotitie

Een robijnrode kleur. Een aangename neus van kruiden en aroma's van rood fruit en bloemige tonen. De smaak is elegant en verfijnd met een mooie balans tussen frisse fruittonen en stevige tannines.

Specificaties

Wijnhuis Quinta da Boavista
Land van herkomst Portugal
Streek Douro
Sluiting Kurk
Druiven touriga nacional
touriga franca
tinto cão
'secret blend'
Categorie Rode wijn
PDF Download PDF

Smaakprofiel:

Elegant, bloemig, full body

Vinificatie:

De druiven voor de Reserva-wijnen zijn afkomstig van wijnstokken van verschillende leeftijden, hoogtes en blootstelling aan de zon en weerspiegelen de diversiteit van deze Quinta. Om ervoor te zorgen dat de kenmerken van alle druiven tot uiting komen worden de druiven handmatig geoogst en gesorteerd. De fermentatie is een mix van traditionele granieten wijnpersen, roestvrijstalen tanks, PVC voedselcontainers en houten vaten van 500 liter. Elk soort fermentatie geeft de wijn een unieke stijl en persoonlijkheid. Na 15 tot 20 maanden rijping in vaten van 500
liter wordt de uiteindelijk blend gecreëerd. Deze wijn is niet gefilterd of koud gestabiliseerd en kan daarom met het ouder worden een onschadelijk sediment produceren. Voorzichtig uitschenken dus.

Wijn spijs:

Rood vlees, wild en oudere of blauwe kazen.

Awards:

90 pnt- Robert Parker

Achtergrondinformatie:

De majestueuze Douro rivier is de ruggengraat van een van de meest authentieke en unieke wijnregio's ter wereld. Het is niet voor dat de Douro op de UNESCO Werelderfgoed lijst staat. Het is de bakermat van een indrukwekkende verscheidenheid aan inheemse variëteiten en van vele Vinhas Velhas (oude wijnstokken). Deze wijnstokken zijn knoestig en verwrongen door de tijd, waardoor minder druiven worden geproduceerd, maar met een ongeëvenaarde kwaliteit. De basis voor de beste Ports ter wereld en ook steeds meer voor stille wijnen.
Op de rechteroever van de Douro ligt één van de oudste producenten: Quinta da Boavista. Het landgoed staat genoemd in oude documentatie over de eerste afbakeningen van dit wijngebied, in 1756. De wijngaarden van Boavista werden aangemerkt als producent van "vinhos finos de feitoria", oftewel de beste portwijnen, die bedoeld waren om te worden geëxporteerd. Ook Engels exporteurs ontdekten de hoge kwaliteit van de wijnen en als snel werd dit één van de meest gewilde subregio’s in de Douro.
Boavista bezit 36 hectare (oude) wijnstokken verspreid over oogverblindende met de hand gebouwde terrassen. Sommige terrassen zijn bijna acht meter hoog en liggen op steile hellingen. Hier groeien indrukwekkende inheemse druivensoorten op verschillende oude wijnpercelen, waaronder de bekendste druiven touriga nacional, touriga franca, tinta roriz, tinta barroca en tinto cão. De wijnstokken staan garant voor een hoge complexiteit. In 2020 is Quinta da Boavista gekocht door Sogevinus Fine Wines, een van de grootste wijn-en porthuizen in de Douro.


Meer van Quinta da Boavista