Quinta da Boavista Vinha do Ujo

Proefnotitie

Een aantrekkelijke robijnrode kleur. Aanwezige tonen van houtrijping die blenden met de fijne tonen van kruiden, aroma's van bosbessen en andere wilde bessen. Delicaat in het begin, maar onthult al gauw zijn complexiteit op een subtiele en opwindende wijze. Een wijn die indruk maakt door zijn structuur en lange afdronk.

Specificaties

Wijnhuis Quinta da Boavista
Land van herkomst Portugal
Streek Douro
Sluiting Kurk
Druif 'secret blend'
Categorie Rode wijn
PDF Download PDF

Smaakprofiel:

Complex, opwindend, fruitig

Vinificatie:

Vinha do Ujo werd vóór 1930 geplant op horizontale terrassen en wordt omringd door kleine leistenen muren. Met meer dan 25 druivensoorten is diversiteit gegarandeerd en alleen haalbaar bij zulke oude Vinhas Velhas (oude wijnstokken). Ze liggen verspreid over kleine terrassen op het noorden met een hoogte die varieert tussen 180 en 210 meter. De druiven worden handmatige geoogst en gesorteerd. De gisting vindt plaats in nieuwe Franse houten vaten van 500 liter. Na een periode van maceratie, rijpt de wijn 16 maanden in vaten van 225 liter. Deze wijn is niet gefilterd of koud gestabiliseerd en kan daarom met het ouder worden een onschadelijk sediment produceren. Voorzichtig uitschenken dus.

Wijn spijs:

Rood vlees, wild en oude kazen.

Awards:

95 pnt - Robert Parker

Achtergrondinformatie:

De majestueuze Douro rivier is de ruggengraat van een van de meest authentieke en unieke wijnregio's ter wereld. Het is niet voor dat de Douro op de UNESCO Werelderfgoed lijst staat. Het is de bakermat van een indrukwekkende verscheidenheid aan inheemse variëteiten en van vele Vinhas Velhas (oude wijnstokken). Deze wijnstokken zijn knoestig en verwrongen door de tijd, waardoor minder druiven worden geproduceerd, maar met een ongeëvenaarde kwaliteit. De basis voor de beste Ports ter wereld en ook steeds meer voor stille wijnen.
Op de rechteroever van de Douro ligt één van de oudste producenten: Quinta da Boavista. Het landgoed staat genoemd in oude documentatie over de eerste afbakeningen van dit wijngebied, in 1756. De wijngaarden van Boavista werden aangemerkt als producent van "vinhos finos de feitoria", oftewel de beste portwijnen, die bedoeld waren om te worden geëxporteerd. Ook Engels exporteurs ontdekten de hoge kwaliteit van de wijnen en als snel werd dit één van de meest gewilde subregio’s in de Douro.
Boavista bezit 36 hectare (oude) wijnstokken verspreid over oogverblindende met de hand gebouwde terrassen. Sommige terrassen zijn bijna acht meter hoog en liggen op steile hellingen. Hier groeien indrukwekkende inheemse druivensoorten op verschillende oude wijnpercelen, waaronder de bekendste druiven touriga nacional, touriga franca, tinta roriz, tinta barroca en tinto cão. De wijnstokken staan garant voor een hoge complexiteit. In 2020 is Quinta da Boavista gekocht door Sogevinus Fine Wines, een van de grootste wijn-en porthuizen in de Douro.


Meer van Quinta da Boavista