Wijnhuis | Borgogno | Slow Wine |
Land van herkomst | Italië |
Streek | Piemonte |
Sluiting | Kurk |
Druif |
nebbiolo (100 %) |
Categorieën |
Slow Wine Rode wijn |
Download PDF |
Gedroogd fruit, vanille, specerijen
Na de handmatige oogst vindt de natuurlijke fermentatie plaats voor 12 dagen tussen de 24 en 28 graden. Daarna rijpt de wijn voor 36 maanden op eikenhouten fusten.
Rood vlees, paddenstoelenrisotto en oude kazen
-
Borgogno is één van de allereerste en waarschijnlijk alleroudste wijnmakerijen in Piemonte. Het Italiaanse wijnhuis bestaat sinds 1761 en gelooft sterk in de klassieke en traditionele filosofie.
Borgogno bezit 31 hectare aan wijngaarden waarvan 9 zijn beplant met de Nebbiolo druif. Het wijnhuis is gelegen in het hart van dorp Barolo en een icoon geworden die bekend staat om zijn grote ‘bibliotheek’ aan oudere jaargangen die nog beschikbaar zijn. Zelfs uit de jaren ’60 zijn er nog Barolo wijnen te vinden wat het enorme rijpingspotentieel onderstreept. Borgogno Barolo is in het bezit van een Slow Wine certificaat. Slow verwijst naar methoden van landbouw en veeteelt met respect voor het ritme van de natuur en naar de tijd voor rijping om diepere en complexere geuren en smaken in ons eten en drinken te krijgen. Het draait hierbij om eerlijke, pure, schone wijnen.
Betekenis “No Name”
Om de kwaliteit van de wijn te garanderen, worden de wijnen uitvoerig gecontroleerd door de autoriteiten. Dat dit tot bureaucratie kan leiden, ontdekten ze bij Borgogno toen ze hun Barolo enkele jaren geleden inzonden om de vermelding ‘Barolo DOCG’ te mogen dragen. De oogst werd gebotteld in etappes en elke keer werd er een fles ter controle ingezonden. De eerste twee flessen werden goedgekeurd, de derde fles werd afgekeurd. Omdat alledrie de flessen exact dezelfde inhoud bevatten, werd er besloten de wijnen te bottelen onder de naam ‘No Name’. De toevoeging ‘Etichetta di Protesta’ is een verwijzing naar de bureaucratie. Na deze oogst zijn ze doorgegaan met het maken van deze wijn. Borgogno No Name voldoet aan de vereiste rijping van een Barolo van minimaal drie jaar waarvan twee jaar op houten vaten.