Haras de Pirque Galantas Grand Reserve

Proefnotitie

Een wijn met een rood-paarse kleur. In de neus geuren van donker fruit zoals bosbessen en bramen. De smaak is soepel, vol, aanhoudend en wordt gekenmerkt door aangename tannines.

Specificaties

Wijnhuis Haras de Pirque by Antinori
Land van herkomst Chili
Streek Maipo Andes Valley
Sluiting Kurk
Druiven cabernet franc (85 %)
carmenere (15 %)
Categorieën Biowine
Rode wijn
PDF Download PDF

Smaakprofiel:

Soepel, vol, donker fruit

Vinificatie:

De druiven voor deze wijn komen van vier verschillende percelen. Na de handmatige oogst worden de druiven van Cabernet Franc en de Carmenère afzonderlijk gegist in roestvrijstalen tanks en Franse eikenhouten vaten. De koude maceratie voorafgaand aan de gisting (3-5 dagen) is bedoeld om de aromatische componenten van de druiven volledig te benutten. Na de fermentatie, waarbij uitsluitend spontane gisten worden gebruikt, rijpt de wijn voor 14 maanden in nieuwe Franse eikenhouten vaten.

Wijn spijs:

Wild, stoofschotels, rood vlees

Awards:

92/100 pnt. - James Suckling
94/100 pnt. - Tim Atkin Master of Wine
94/100 pnt. - Descorchados

“Biodynamisch; zeer donkere kleur granaatrood, duidelijk cabernet franc, exotisch tintje, goede vulling, rijke aroma’s, veel wijn, rijp fruit, goede tannine, veel lengte, verrassende cabernet franc uit Chili”- The Wine and Food Association, beoordeeld met een 8.

“Cabernet franc, de trots van de Loire-vallei, krijgt ook steeds vaker speeltijd in Chili. Vaak levert dit atypische spelpatronen op. Te zoet, te massief, te rijp en om zijn karakteristieke dwalen te maskeren vaak verstoppertje spelend achter nadrukkelijk eiken. Maar kijk aan: 'Galantas represents the full expression of Cabernet Franc in the Maipo Andes Valley' weet het achteretiket.

Nu leert de ervaring dat de meeste Chileense cabernet francs die bevielen ook Maipo als oorsprong kenden. En inderdaad weert ook deze zich kranig. Rijpe bramen, donkere pruimen, laurierdrop, het zoet van gebrande paprika en hier en daar een flardje zonsverduistering voor die zo karakteristieke, aantrekkelijke donkere partijen.” – Harold Hamerma, beoordeeld met een 9-

Achtergrondinformatie:

“De Galantas Grand Reserve is een wijn die de levendige elegantie en finesse van het unieke terroir van de Maipo Andes Valley kan uitdrukken met de Cabernet Franc”, zo zegt wijnmaker Cecilia Guzman Arriagada over deze wijn. De druiven zijn afkomstig van de biologische wijngaarden van Haras de Pirque, gelegen in de Maipo Andes-vallei op meer dan 700 meter boven zeeniveau. Hier slaagt Cabernet Franc erin om zijn belangrijke potentieel maximaal tot uitdrukking te brengen, bijgestaan door de koele nachten van de uitlopers van de Andres. Het doel van de Galantas Gran Reserva is dan ook om de populariteit van de cabernet franc druif een boost te geven.

De naam ‘Haras de Pirque’ is een eerbetoon aan de oudste volbloedpaardenfokkerij in het land. Opgericht in 1892 op slechts een steenworp afstand van de wijnmakerij. Om dit eerbetoon kracht bij te zetten, is de wijnkelder ontworpen in de vorm van een hoefijzer. De kelder, gelegen op de heuvel, is ontworpen om het element zwaartekracht in alle fasen van de wijnproductie te integreren. Hierdoor wordt het gebruik van apparatuur beperkt en een hogere mate van energiebesparing en kwaliteit gegarandeerd.

In 2006 begon het wijnhuis met de ontwikkeling van biologische wijnen. Sinds 2016 zijn de rode wijnen van het wijnhuis Antinori Chile – Haras de Pirque - biologisch gecertificeerd door het CERES-instituut. Dat betekent dat er alleen milieuvriendelijke producten worden gebruikt in het productieproces van de rode wijnen. Daarnaast houdt het wijnhuis zich voortdurend bezig met projecten gericht op duurzame en verantwoorde productie.


Meer van Haras de Pirque by Antinori