Haras de Pirque Albis

Proefnotitie

Een dieprode wijn met in de neus tonen van munt, donkere chocolade en tabak, welke worden aangevuld met typische aroma's van de Maipo Andes-vallei: kruiden en grafiet. De smaak is zacht, elegant en geconcentreerd, waarin aardse tonen en zwart fruit naar voren komen. Een lange, kruidige afdronk vol donker fruit.

Specificaties

Wijnhuis Haras de Pirque by Antinori
Land van herkomst Chili
Streek Maipo Andes Valley
Sluiting Kurk
Druiven cabernet sauvignon (81 %)
carmenere (19 %)
Categorieën Biowine
Rode wijn
PDF Download PDF

Smaakprofiel:

Zacht en elegant, zwart fruit, kruidig

Vinificatie:

De Albis wordt geproduceerd van wijnstokken die voor het eerst werden geplant in 1992. De druiven worden continue geobserveerd en geselecteerd op de rijpheid van het fruit, om zo alleen de beste kwaliteit druiven te verkrijgen. Na de handmatige oogst volgt een koude maceratie van 5 dagen, waarna de Cabernet Sauvignon en Carménère afzonderlijk “sur lie” worden gefermenteerd in Franse eikenhouten vaten voor maar liefst 20 dagen. Vervolgens worden de Cabernet Sauvignon en Carménère met elkaar geblend en rijpt de wijn circa 18 maanden op Franse eikenhouten vaten (225 liter).

Wijn spijs:

Rood vlees, pittige worst, gerechten met stevige room-/pepersauzen.

Awards:

94/100 pnt. (2020) – James Suckling
93/100 pnt. - Wine Spectator
96/100 pnt. - Descorchados

“Pirque stond al bekend om zijn bordeauxfocus. En Antinori wist via zijn Super Tuscan Tignanello ook wel hoe je met cabernet sauvignon wat fatsoenlijks in elkaar kon knutselen. Ziehier Albis. Rode Chileen die zijn ambitieuze prijskaartje kan velen.

Een op klassieke leest geschoeide bordeauxblend. Niet dat nadrukkelijke Nieuwe Wereld-zoet maar mooi donker fruit, cassisconcentratie, karakteristieke carmenère-cacoa en koffietonen, laurier, frisheid en kloeke tannines zonder ook maar enigszins naar zwaarmoedigheid te neigen.” – Harold Hamersma, beoordeeld met een 9.

Achtergrondinformatie:

Albis is de “Iconico” wjin van Haras de Pirque. Alleen in de beste vintagejaren wordt de wijn geproduceerd, in maximaal 10.000 – 20.000 flessen per oogstjaar. Albis was de reden voor Antinori om te starten in Chili, vanwege de uitmuntende kwaliteit van de wijn in het Zuid-Amerikaanse land.

“Albis” is een eerbetoon aan de oudste dochter van de familie Antinori; Albiera. Het betekent “the light of the new day”, de vereniging van de Nieuwe Wereld en Oude Wereld in één wijn, met als doel een iconische wijn te creëren. Ook het etiket bevat veel symboliek; de cirkels staat voor twee werelden die samen blenden in één fles. Een blend tussen Chili een Italië, een blend van verschillende families met één gedeelde passie: het produceren van fantastische wijnen.

Haras de Pirque is eigendom van de befaamde Italiaanse wijnfamilie Antinori en ligt 30 km ten zuiden van Santiago in een van de meest prestigieuze gebieden van de Maipo-vallei. Het is gelegen aan de voet van de Cordillera de Los Andes, bekend vanwege zijn unieke geografische en klimatologische omstandigheden.

In 2006 begon het wijnhuis met de ontwikkeling van biologische wijnen. Sinds 2016 zijn de rode wijnen biologisch gecertificeerd door het CERES-instituut. Dat betekent dat er alleen milieuvriendelijke producten worden gebruikt in het productieproces van de rode wijnen. Daarnaast houdt het wijnhuis zich voortdurend bezig met projecten gericht op duurzame en verantwoorde productie.


Meer van Haras de Pirque by Antinori