Wijnhuis | St. Michael Eppan |
Land van herkomst | Italië |
Streek | Alto Adige |
Sluiting | Kurk |
Druif |
pinot noir |
Categorie |
Rode wijn |
Download PDF |
Karaktervol, vol fruitig, met een lange afdronk
De druiven voor deze Pinot Noir variëren tussen de 20-33 jaar oud en staan op een bodem van kalksteen. De Pinot Noir druiven worden uitsluitend handmatig geoogst. Het sap wordt gefermenteerd op RVS, waar een malolactische vergisting volgt. Dan wordt de wijn 12 maanden gerijpt in houten vaten en opvolgend nog voor een periode van 10 maanden gerijpt in vaten van cement. Deze wijn heeft maar liefst een bewaarpotentie van 8- 26 (!) jaar.
Ideaal om te combineren bij geroosterd lam, struisvogelbiefstuk en of sterke kazen. Serveer deze wijn niet te warm. Een serveertemperatuur van 14-16 graden is aan te raden.
2020: James Suckling,94/100 pnt. 2018: Robert Parker, 94/100 pnt.
Pinot Noir groeit sinds 1850 in de regio Süd Tirol en wordt ook wel lokaal de Blauburgunder genoemd. Hier wordt al ruim 20 jaar deze fantastische Vintage wijn gemaakt. Het is niet alleen de trots van het wijnhuis, maar ook de belangrijkste rode wijn binnen de Sact Valentin range en één van de meest bekroonde rode wijnen uit Italië.
Bij de wijnen in de Sanct Valentin serie komt de ervaring in de wijnbouw en ‘het kunstenaarschap’ van wijnmaker Hans Terzer volledig tot uiting. Hij selecteert alleen de allerbeste druiven uit de wijngaarden van St. Michael-Eppan en creëert elegante, intense en complexe wijnen. De wijnen kenmerken zich door hun voortreffelijke mineraliteit, de fijnste aromatische eigenschappen en uitzonderlijke rijpingspotenties.
De geschiedenis van St. Michael Eppan gaat meer dan 100 jaar terug. Het wijnhuis werd opgericht in 1907 door een groep wijnboeren uit de regio. Sindsdien is het uitgegroeid tot een van de meest gerenommeerde wijnproducenten in Zuid-Tirol. Het domein hoort bij de top 10 van beste wijnmakers van Italië. Niet voor niets blijft 70% van de wijnen in Italië! De overige 30% gaat de hele wereld over. St Michael Eppan combineert traditionele wijnbereidingsmethoden met moderne technieken om wijnen te maken die de unieke eigenschappen van het terroir weerspiegelen. Het wijnhuis hecht ook veel belang aan duurzaamheid en streeft ernaar om op een milieuvriendelijke manier te werken.
De wijnen van St. Michael-Eppan zijn verdeeld over drie lijnen: Classico, Selezione en Sanct Valentin. St. Michael Eppan staat vooral bekend om zijn productie van hoogwaardige witte wijnen, zoals Sauvignon Blanc, Chardonnay en Gewürztraminer. Sinds 2015 zijn hier ook twee rode varianten aan toegevoegd. De witte wijnen vormen 75% van de productie en de overige 25% zijn rood. De in totaal 385 ha wijngaarden bevinden zich door heel Zuid-Tirol, op hoogtes tussen de 400 – 900 meter, wat resulteert in diverse microklimaten die ideaal zijn voor wijnbouw. Zo creëert het wijnhuis jaar in jaar uit kwaliteitswijnen met een rijke smaak en karakter.
Hans Terzer is sinds 1977 de wijnmaker van St. Michael-Eppan. Vanaf het begin heeft hij altijd zijn visie nagestreefd voor het zoeken naar kwaliteit in de wijngaard en in de kelder. Hij wordt beschouwd als één van de pioniers van de productie van witte wijnen in Zuid-Tirol en wordt erkend als een van de belangrijkste figuren in de Zuid-Tiroolse wijnindustrie. Hij was de eerste wijnmaker in Zuid Tirol die witte wijnen liet rijpen op houten vaten, iets wat zijn passie en vakmanschap onderstreept.