Rapitalà Nadir Syrah Sicilia DOC

Proefnotitie

Intens robijnrode kleur. Intense aroma’s van rijp fruit en kruiden, met een hint van vanille. De smaak is delicaat, vol en zacht met elegante tannines en een fijne afdronk

Specificaties

Wijnhuis Tenuta Rapitalà
Land van herkomst Italië
Streek Sicilië
Sluiting Kurk
Druif syrah (100 %)
Categorieën Biowine
Rode wijn
PDF Download PDF

Smaakprofiel:

Vol & zacht, rijp fruit, kruidig

Vinificatie:

Voor de traditionele maceratie (op gecontroleerde temperatuur van 25 graden), vindt een koude pre-maceratie plaats van 6 dagen. Deze technieken zorgen voor een betere extractie van aroma's en de zachte, mondvullende tannines. Een deel van de wijn ondergaat malolactische gisting in nieuwe, medium geroosterde houten vaten. Na enkele maanden rijping wordt het toegevoegd aan de rest van het sap, om vervolgens een jaar lang verder te rijpen in RVS tanks onder gecontroleerde temperatuur.

Wijn spijs:

Gebraden rood vlees, wildgerechten

Awards:

90/100 pnt. – Robert Parker, Wine Advocate

“Het blijft echt Syrah, dus met donkerpaars fruit en specerijen, maar in een Siciliaanse, goed gevulde, zachte snit. Lekker voor aan tafel.” – Winelife

‘GEUR: zwoel, jammig, zwarte olijven.
SMAAK: krachtig, zwoel, rijp, sappig.’
- 15/17 pnt., Perswijn

Achtergrondinformatie:

Nadir is afgeleid van het Arabische woord ‘Nazir’, wat 'diep, zeldzaam, kostbaar' betekent. Het is een verwijzing naar de bodemstructuur waar de syrah druiven op groeien, die er voor zorgen dat het onmiskenbare karakter van de druif volledig tot zijn recht komt.

Tenuta Rapitala omvat 225 hectaren wijngaarden gelegen in het hart van Sicilië. Hier waren het de ouders van de huidige eigenaar graaf Laurent Bernard De La Gatinais die in 1968 het wijnhuis startten. Dankzij de Franse roots van de vader van graaf Laurent Bernard De La Gatinais, was Rapitala het eerste Siciliaanse wijnhuis dat internationale druiven aanplantten. Tegenwoordig staat het wijnhuis bekend om zijn hoge kwaliteit en diversiteit aan wijnen waarbij traditie en vernieuwing hand in hand gaan. Naast wijnmaker Silvio Centonze die verantwoordelijk is voor de kelder, werkt landbouwkundige Ignazio Arena in de wijngaarden. Beiden willen zo milieu vriendelijk mogelijk te werk gaan. Om dit te bereiken, wordt er gebruik gemaakt van hernieuwbare energie afkomstig van windmolens die zich bevinden op de top van de heuvels rondom het huis.


Meer van Tenuta Rapitalà