Producent | Baladin |
Land van herkomst | Italië |
Streek | Piemonte |
Sluiting | Kroonkurk |
Categorie |
Bier |
Download PDF |
Vanille, tabak, noten
Gemalen mout en water worden samen gemengd om de mash te verkrijgen. Deze mash wordt verwarmd, zodat enzymen het zetmeel om kunnen zetten naar vergistbare suikers. Als dit proces klaar is volgt de filtering, waardoor vloeibare wort (mengsel van suiker en water) overblijft. Dit wordt gekookt, waarna de hop erbij komt. Het gistingsproces begint en na 3-4 weken fermentatie wordt groen bier gecentrifugeerd en overgebracht naar een rijpingstank. Hier verouderd het bier gedurende 6 tot 18 maanden, waarna het wordt overgebracht naar eiken vaten. Hier verouderd het gedurende 12 tot 24 maanden, met de toevoeging van Italiaanse tabaksbladeren uit Kentucky. Na verschillende kwaliteitscontroles worden de bieren verpakt en gedurende enkele maanden (6-12 maanden) bij kamertemperatuur bewaard. Na een laatste kwaliteitscontrole mag het bier op de markt worden gebracht.
Past goed bij chocolade en desserts van karamel. Ook lekker in combinatie met blauw ader kazen. Kan het best gedronken worden na het eten.
"De ontmoeting met Giancarlo Guzzo heeft me de gelegenheid gegeven te begrijpen dat tabak diep geworteld is in de landbouwtraditie van ons land en onze bodem". Dit zei Teo Musso in 2005 toen hij de inspiratie had om een van de meest bijzondere versies van Xyauyù te maken: Xyauyù Kentucky, op basis van tabak.
Tot dat moment had hij dit geoxideerde bier gerijpt in rum- of whiskyvaten. Voor dit bier wilde Teo Musso terug naar de ziel van een typisch Italiaans product: tabak.