header Baladin

Baladin

Het verhaal van Baladin begint in het dorpje Piozzo ten zuiden van Turijn in de Langhe.
Het is dit dorpje waar eigenaar Teo Musso in de jaren tachtig begint met het ontwikkelen van bier vanuit zijn ouderlijk huis. Op 78 hectare grond produceert hij zijn eigen ingrediënten waarbij hij voor energie vertrouwt op de zon. Vele bezoeken aan Vlaanderen en jarenlange ontwikkeling van het brouwen van de bieren van Baladin zorgen voor de hoogwaardige producten die op dit moment door hem op de markt worden gebracht. Baladin heeft meer dan 23 soorten bier waarbij een aantal is vernoemd naar zijn naasten, denk hierbij aan zijn zoon Isaac en toenmalige vrouw Nora.Unieke bieren

De bieren van Baladin zijn uniek omdat deze niet worden gefilterd, niet worden gepasteuriseerd en hergisten op de fles. Dit is de reden dat het bier langzaam evolueert waardoor er een natuurlijke variatie in smaak ontstaat. Om de kwaliteit van de bieren te waarborgen, is een relatief lang proces nodig. Bij de meeste bieren kost het drie maanden om de bieren te maken: één maand voorbereiding, één maand hergisting en één maand stabilisatie. Teo ziet bier als een ambachtsproduct dat bij voorkeur gecombineerd wordt met eten.

Over Teo Musso:

Teo Musso is opgegroeid in Piozzo, in een wijnfamilie. Meerdere conflicten zorgden ervoor dat hij zich vaak afzette tegen zijn ouders. Van huis uit wilde zijn vader dat Teo de huisgemaakte wijn dronk. Zijn passie voor bier was snel geboren. Vanuit zijn zelfgemaakte bierbrouwerij in zijn ouderlijk huis heeft hij zijn passie voor bier laten uitgroeien tot een waanzinnige fabriek in Piemonte en tientallen Baladin pubs en een Baladin hotel in bezit.

Bicchieri Per Birra: Teku

Teo Musso wilde een glas creëren dat de zintuigelijke beleving van het bier zo goed mogelijk tot zijn recht zou laten komen. Hij was zich er van bewust dat de grootte en de vorm van het glas een duidelijk effect heeft op de smaakbeleving. Musso heeft zodoende verschillende biersommeliers bij elkaar gebracht om hen een aantal dagen het ambachtelijke bier van ORVAL uit tientallen verschillende glazen te laten proeven. Uiteindelijk zijn deze biersommeliers tot de conclusie gekomen dat bepaalde glazen de smaken en aroma’s van het bier beter tot zijn recht laten komen. In samenwerking met Italiaans bierexpert Lorenzo Dabove, ofwel: Kuaska, heeft Musso de bevindingen van de biersommeliers uitgewerkt en is het TEKU glas ontstaan. TEKU staat voor de eerste twee letters van Teo en Kuaska en zorgt voor dè ultieme bier drinkervaring.

Baladin is verkrijgbaar in Baladin Isaac, Nora, Nazionale, Nazionale Gluten Free en Leon. Daarnaast hebben wij het Speciaal vatgelagerde bier van Baladin: Xyauyù, bier dat enkele jaren gelagerd is op whiskey-, rum en wijnvaten. Verkrijgbaar in: Xyauyù Oro, Barrel, Fumé en Kentucky.

Producten van Baladin