Borsao Berola

Proefnotitie

Deze wijn kenmerkt een hoge mate van complexiteit in geur en smaak. De aroma’s zijn rijk, intens en geconcentreerd. Indrukwekkende tonen van kersen, bessen, specerijen zoals kaneel, kruidnagel en nootmuskaat maar vooral ook de heerlijke vanille tonen van het houtgebruik. De smaak is rijk en vol met een prachtige balans en een zeer lange intense afdronk.

Specificaties

Wijnhuis Bodegas Borsao
Land van herkomst Spanje
Streek Campo de Borja
Druiven garnacha (80 %)
syrah (20 %)
Categorie Rode wijn
PDF Download PDF

Smaakprofiel:

Rijk & vol, vanille, kersen & bessen

Vinificatie:

De druiven hebben gerijpt op een bodem van rode klei (garnacha) en kalkzandsteen (syrah). De fermentatie vindt plaats op RVS tanks, waarna de wijn 12-14 maanden heeft gerijpt op eikenhouten vaten kazen (syrah: Amerikaans eiken, garnacha: Frans eiken).

Wijn spijs:

Koud vlees, geroosterd rood vlees, stoofschotels, wit vlees, rijst met vlees, bonen en peulvruchten, belegen.

Awards:

91/100 pnt. - James Suckling

Achtergrondinformatie:

De Bodegas Berola wordt door wijnmaker José Luis Chueca ook wel ‘black wine’ genoemd, afgeleid van de tonen van donker fruit en specerijen in deze wijn. De Berola is een eerbetoon aan de ontdekker van de Garnacha druif in Campo de Borja. Tegenwoordig werkt de ‘master of Garnacha’ – wijnmaker José Luis Chueca – zelf dagelijks met deze druif, met als doel de beste Garnacha wijnen uit de regio te produceren.

Campo de Borja ligt in de Spaanse provincie Aragón en heeft een eigen Denominación de Origen. Het is een uitgestrekt heuvelachtig gebied met rode steenachtige aarde waarop tal van percelen met druivenstokken, voornamelijk grenache en tempranillo, zijn gelegen. Van deze druiven worden voortreffelijke kwaliteitswijnen gemaakt.

De geschiedenis begint in 1958 waar een aantal wijnboeren een samenwerking aangingen en de Coöperatie de Borja oprichtten. Er zijn nu totaal 620 wijnboeren aangesloten en beheren een wijngaardareaal van 2430ha. De wijngaarden zijn voornamelijk gelegen tussen de Monte Moncayo en de rivier Ebro op hoogten tussen de 300 en 700 meter. Vanaf 2001 hebben de coöperaties van Borja Pozuelo en Tabuenca hun krachten gebundeld en is Bodegas Borsao S.A. opgericht. Met als doel de beste Garnacha wijnen te produceren uit de regio. De aanstelling van wijnmaker José Luis Chueca onderstreept dit doel; hij wordt wereldwijd gezien als ‘the master of Garnacha’.


Meer van Bodegas Borsao