Borsao Tres Picos

Proefnotitie

Hier excelleert de grenache van de oude stokken. De wijn krijgt een houtlagering van 5 maanden op nieuw Frans eiken, waardoor de vanilletoon bescheiden blijft. De kracht zit vooral in levendig en gul rood fruit met een ondertoon van geconfijte blauwe bessen en bloemige aroma’s. In de mond is er veel structuur met zwarte bessen, pruimen en tonen van leer, ondersteund door zijdezachte tannines.

Specificaties

Wijnhuis Bodegas Borsao
Land van herkomst Spanje
Streek Campo de Borja
Sluiting Kurk
Druif garnacha (100 %)
Categorie Rode wijn
PDF Download PDF

Smaakprofiel:

Rood fruit, bloemig, tonen van leer

Vinificatie:

De druiven hebben gerijpt op een bodem van kalkzandsteen met rood gesteente. De fermentatie vindt plaats op RVS tanks, waarna de wijn 5 of 6 maanden heeft gerijpt op Frans eikenhouten vaten, afhankelijk van het vintagejaar.

Wijn spijs:

Lamsbout, kalkoen, geconfijte eendenbout, gebraden roodvlees, blauwader kazen.

Awards:

90/100 pnt – Wine Spectator
90/100 pnt. - James Suckling

‘This is a marvelous consumer resource for high quality wines selling at absurdly low prices. I often ask myself, if I had known wines like this existed when I began my career 33 years ago, would I have even considered trying to find great wines at low prices?’ - Robert Parker Wine Advocate

“Zwoel en intens, zoetig, krachtig; nachtig, overrijp, zoetig, ook stoere tannine.” – 15,5/17 pnt., Perswijn

Achtergrondinformatie:

Tres Picos is met afstand de belangrijkste wijn voor het wijnhuis Borsao, het vlaggenschip. Voor wijnmaker José Luis Chueca is de Borsao Tres Picos dé uitdrukking van het potentieel van de Garnacha druif in Campo de Borja. De eerste wijn die het wijnhuis ooit produceerde én de eerste Garnacha van Spaanse wijngaarden. Het doel van de wijnmaker is om de trots van de Garnacha uit te stralen in deze wijn, die wordt geproduceerd op de hellingen van de Moncayo. Hier is de naam ‘Tres Picos’ ook van afgeleid; de drie pieken van de Moncayo Mountain.

Campo de Borja ligt in de Spaanse provincie Aragón en heeft een eigen Denominación de Origen. Het is een uitgestrekt heuvelachtig gebied met rode steenachtige aarde waarop tal van percelen met druivenstokken, voornamelijk grenache en tempranillo, zijn gelegen. Van deze druiven worden voortreffelijke kwaliteitswijnen gemaakt.

De geschiedenis begint in 1958 waar een aantal wijnboeren een samenwerking aangingen en de Coöperatie de Borja oprichtten. Er zijn nu totaal 620 wijnboeren aangesloten en beheren een wijngaardareaal van 2430ha. De wijngaarden zijn voornamelijk gelegen tussen de Monte Moncayo en de rivier Ebro op hoogten tussen de 300 en 700 meter. Vanaf 2001 hebben de coöperaties van Borja Pozuelo en Tabuenca hun krachten gebundeld en is Bodegas Borsao S.A. opgericht. Met als doel de beste Garnacha wijnen te produceren uit de regio. De aanstelling van wijnmaker José Luis Chueca onderstreept dit doel; hij wordt wereldwijd gezien als ‘the master of Garnacha’.


Meer van Bodegas Borsao