La Scolca Valentino Gavi DOCG

Proefnotitie

Citroengeel in het glas. Frisse aroma’s van citrus, appel en bloemen. Delicaat en fris in de monden met elegante zuren.

Specificaties

Wijnhuis La Scolca
Land van herkomst Italië
Streek Piemonte
Sluiting Kurk
Druif cortese (100 %)
Categorie Witte wijn
PDF Download PDF

Smaakprofiel:

Citrus, appel, bloemen

Vinificatie:

Na de handmatige oogst vindt de vergisting plaats. Daarna rijpt de wijn op de gistcellen, "sur lie" genaamd.

Wijn spijs:

Aperitief, vis en salades

Awards:

“Een van de eigen Gavi’s heet Valentino. De 2020 daarvan smaakt ferm, fris en levendig tegelijk, met in zijn aroma zowel geel als wit fruit plus een snufje kruiden en de allerlichtste hint van buxus c.q. plantaardigheid. Een voorbeeldige viswijn.”, Hubrecht Duijker

“La Scolca. Vrij vertaald: het uitkijkpunt, zijnde het landgoed van de familie Soldati, het oudste wijnbedrijf in de regio tevens het equivalent voor de top in Gavi. Kortom, iets om naar uit te kijken. Wat zien de smaakpapillen zoal komen? Zuiver geel, kruidig fruit, vleugje mandarijn en perzik. Prachtige, nerveuze zuren; van een typiciteit die je nergens anders tegenkomt”.
Harold Hamersma in DGH, beoordeeld met een 9-

Achtergrondinformatie:

De naam La Scolca stamt af van de naam “Sfurca” wat uitkijkpunt betekent. In het verleden stond er dan ook een boerderij op het land van La Scolca die als uitkijkpost diende. De naam La Scolca staat wereldwijd synoniem voor Gavi, een superieure droge witte wijn uit Piemonte. In de periode 1917-1919 komt het landgoed in het bezit van de familie Soldati. La Scolca is het oudste wijnbedrijf in de regio die nog steeds geleid wordt door één en dezelfde familie. De wijnen van La Scolca worden internationaal geroemd door vele sterren en de Gavi dei Gavi “Black Label” is zelfs de huiswijn van Queen Elizabeth.


Meer van La Scolca