Longridge Maandans

Proefnotitie

Een elegante, gelaagde en goed uitgebalanceerde wijn met fijn gestructureerde tannines. De neus zit vol met tonen van bloemen, rode bessen en donkere kersen. Een levendige, aanhoudende afdronk.

Specificaties

Wijnhuis Longridge Wine Estate
Land van herkomst Zuid Afrika
Streek Stellenbosch
Sluiting Kurk
Druif pinotage (100 %)
Categorie Rode wijn
PDF Download PDF

Smaakprofiel:

Elegant, bloemig, donker fruit

Vinificatie:

Na de handmatige oogst volgt de natuurlijke fermentatie voor 18-20 dagen. Vervolgens rijpt de wijn voor +- 18 maanden in 50% nieuwe en 50% gebruikte Franse eikenhouten vaten, gevolgd door 12 maanden rijping op de fles. Rijpingspotentieel: 15 tot 20 jaar na oogstdatum.

Wijn spijs:

Rundvlees, wild, gevogelte.

Awards:

95/100 pnt – Tim Atkin

Achtergrondinformatie:

Ieder jaar worden er slechts 1.100 flessen geproduceerd van de Longridge Maandans. De naam van de wijn verwijst naar de biodynamische benadering van wijn maken waar Longridge zich aan vasthoudt. Het etiket is een spiegeling van de stand van de maand op de geboortedag van wijnmaker Jasper Raats. Jasper Raats noemt de Maandans de 'Arnold Schwarzenegger onder de Pinotage'; dit wordt onderstreept door wijnjournalist Tim Atkin, die de Longridge Maandans uitriep tot Pinotage of the Year.

De Longridge Maandans komt van een Single Vineyard, met een 'Heritage' certificering. Dit is een Zuid-Afrikaanse certificering voor wijngaarden die ten minste 35 jaar of ouder zijn. Bij deze certificering krijgt de wijn een apart label die over de kurk heen gaat. Aan de onderkant van dit label staat de datum vermeld waarom de specifieke wijngaard van deze wijn is aangeplant.


Longridge Wine Estate is een van de toonaangevende biologische Zuid-Afrikaanse wijnproducenten. Gelegen in het wijngebied Stellenbosch, aan de voet van de pittoreske Helderberg bergen. Het landgoed werd opgericht in 1841 en begon in 1992 met het produceren van wijn onder het Longridge-label. Het doel is om wijnen te produceren van uitstekende kwaliteit, en tegelijkertijd de impact op de omgeving te minimaliseren. Met succes: alle wijnen zijn 100% veganistisch geproduceerd & gecertificeerd. Eenden waggelen door de wijngaard om het aantal insecten onder controle te houden en de traditionele Afrikaanse Nguni-runderen zorgen voor het compost. En zo zijn er nog talloze manieren hoe Longridge er voor zorgt dat er geen gebruik gemaakt hoeft te worden van pesticiden.

“We have been blessed with this beautiful piece of land, perfect for the production of top-quality wine” – Jasper Raats, wijnmaker Longridge


Meer van Longridge Wine Estate