Maison Centaurée Chardonnay

Proefnotitie

Een heerlijke volle Chardonnay goudgeel van kleur. Rijk in de neus met tonen van boter, appel en perzik.Vol en zacht in de mond met tonen terugkerende tonen van boter en vanille.

Specificaties

Wijnhuis Maison Centaurée
Land van herkomst Frankrijk
Streek Languedoc
Sluiting Kurk
Druif chardonnay (100 %)
Categorie Witte wijn
PDF Download PDF

Smaakprofiel:

Vol, boter, vanille

Vinificatie:

De chardonnay van Maison Centaurée is gerijpt op hout. 40% is gerijpt op nieuw hout, 30% 1 jaar oud hout en 30% op 2 jaar oud hout. Daarna rijpt de wijn voor 9 maanden ‘sur lie’ tijdens deze periode worden de gistcellen door de wijn geroerd, deze methode heet ‘battonage’. Dit geeft de wijn meer body, rondheid.

Wijn spijs:

Deze rijke chardonnay is goed te combineren met volle gerechten. Denk aan bijvoorbeeld risotto, zalm en gerechten met een roomsaus.

Awards:

“De in Bourgogne geboren Laurent Delaunay is op diverse manieren actief in de Languedoc, waar hij o.a. eigenaar is van Abbotts & Delaunay, een bedrijf gespecialiseerd in hoogwaardige streekwijnen. Een van de daarbij behorende merken is Maison Centaurée dat een bijna Californisch gestijlde Chardonnay 2018 heeft uitgebracht, in een hele zware fles. Deze mondvullende, solide wijn is flink voorzien van notige houttonen, plus heel rijp, bijna zoet geel fruit (zoals van perzik) en heeft in de achtergrond bovendien hints van drop en specerijen”. – Hubrecht Duijker, beste uit de test augustus 2020

Knappe, wat formele, zuidelijke chardonnay. Goede body, parfum van lelies en rijpe appel, afgetopt met citruszuren. Valt binnen de categorie 'technische wijnen'; gemaakt met vakmanschap, vaak op grote schaal. Niets mis mee, zelfs goed te noemen. Maar, het blijft confectie. Zoals een pak van Suitsupply. Al is dit meer een Peek & Kloppenburg. - Harold Hamersma 2020, beoordeeld met een 8

Achtergrondinformatie:

Funfact: Centaurée; is het Franse woord voor korenbloem.
Een bekende bloem die nabij de wijngaarden groeit.

De wijnen van Maison Centaurée worden gemaakt door Laurent en Catherine Delaunay. De wijngaarden liggen rondom Berziers en Carcasonne in de Languedoc. Daarnaast komen er ook druiven uit de Limoux regio, deze staat bekend om goede kwaliteit chardonnay. Door de handmatige pluk in de vroege ochtend blijven de druiven in goede kwaliteit, in combinatie met 20-25 jaar oude wijnstokken, resulteert dit in een wijn met een goede prijs kwaliteit verhouding. Een volle stijl chardonnay met de klassieke tonen van boter en vanille, een wijn die de echte chardonnay liefhebber aanspreekt.


Meer van Maison Centaurée