Wijnhuis | Maison Centaurée |
Land van herkomst | Frankrijk |
Streek | Languedoc |
Sluiting | Kurk |
Druif |
pinot noir (100 %) |
Categorie |
Rode wijn |
Download PDF |
Kersen, vanille, specerijen
De malolactische vergisting vindt plaats op houten fusten hierdoor ontstaat meer complexiteit. Daarna rijpt de pinot noir 10 maanden, 90% op gebruikte houten fusten en 10% op nieuw houten fusten. Deze fusten worden gemaakt door een Bourgondische tonnelier.
Charcuterie, lichte kazen en kip
***(*) – max. 5 sterren. “Zwoel, pruimen, tabak, rijp. Kruidig en stevig, gerijpt.” – Perswijn 2021
Pinot noir met wat overgewicht na een vol seizoen in de Zuid-Franse Pays d'Oc rond te hebben gehangen. Buikje van zwarte bessen en bosfruit piept onder het randje van het bloemetjes hemd vandaan. Zuren zijn op orde, maar voor wie een typische pinot noir zoekt, is dit misschien wat rough. – Harold Hamersma, beoordeeld met een 8.
Funfact: Centaurée; is het Franse woord voor korenbloem.
Een bekende bloem die nabij de wijngaarden groeit.
De wijnen van Maison Centaurée worden gemaakt door Laurent en Catherine Delaunay. De wijngaarden liggen tussen Narbonne en Carcasonne in de Languedoc. De grond waar de wijnstokken op groeien zijn rijk in klei en kalksteen. Door de handmatige pluk in de vroege ochtend blijven de druiven in goede kwaliteit, in combinatie met 10-15 jaar oude wijnstokken, resulteert dit in een wijn met een goede prijs kwaliteit verhouding. Pinot noir is een druivenras met een dunnen schil, waardoor tijdens de schilweking er minder pigment aan het sap wordt toegevoegd. Deze pinot noir is daardoor ook erg geschikt om iets gekoeld te serveren.