| Wijnhuis | Castello Monaci | Slow Wine |
| Land van herkomst | Italië |
| Streek | Puglia |
| Sluiting | Kurk |
| Druif |
Susumaniello (100 %) |
| Categorie |
Rode wijn |
| Download PDF |
Rood fruit, balsamico, kruidig.
De druiven worden begin september vroeg in de ochtend machinaal geoogst. Na persing volgt een temperatuur-gecontroleerde inweking volgens de klassieke rode vinificatiemethode. De wijn rijpt vervolgens zes maanden in zowel barriques als grote eikenhouten vaten, wat zorgt voor extra structuur en kruidige complexiteit.
Ideaal bij gegrild of gestoofd rood vlees, klassieke braadgerechten en gerijpte kazen.
De naam SCIÙ is afgeleid van het dialect uit Lecce en verwijst naar het juk van een ploeg. een eerbetoon aan de inspanning van de landarbeider en het robuuste karakter van de Susumaniello druif. Ooit bijna vergeten, wint deze authentieke Zuid-Italiaanse druif opnieuw aan populariteit dankzij haar diepe kleur, rijke smaak en uitgesproken terroir expressie.
Castello Monaci is in 1970 opgericht. Niet ver van Lecce, dichtbij de zee, aan de weg naar Taranto, bij de poorten van Salice Salentino, bevinden zich eeuwenoude olijfboom- en wijngaarden rondom het Castello Monaci. Wijnmaker Leonardo Sergio gebruikt veelal inheemse druivenrassen als de Primitivo, Negroamaro en Malvasia Nera.
De wijnen kenmerken zich door een hoge kwaliteit, volle en rijpe smaken van zongedroogd fruit met een heerlijke kruidigheid. Castello Monaci werkt zoveel mogelijk natuurlijk en is onderdeel van de ‘slow wine’ beweging. De wijngaarden pal naast de zee gelegen en het klimaat zorgen ervoor dat de druiven op een natuurlijke manier beschermt worden tegen ziekten. Het kasteel in het midden gelegen is behalve de wijnkelder ook een van de meest populaire trouwlocaties van Italië.